Wijn uit Maestricht

De Nederlandse wijn van de Apostelhoeve

De Nederlandse wijntraditie vindt zijn oorsprong in de Romeinse tijd, na de middeleeuwen maakte de Nederlandse wijntraditie plaats voor andere vormen van agrarische bedrijvigheid. In 1970 keerden de eerste wijnstokken terug op de zuidhellingen van het Jekerdal, op de Apostelhoeve, nadat fruitteler Hugo Hulst besloot een wijngaard aan te leggen. De eerste oogst in 1973 leverde 1400 flessen wijn op. Tegenwoordig produceert de Apostelhoeve ieder jaar méér dan 110.000 flessen wijn. De bodem van de Louwberg bestaat uit kiezel en mergel met daaroverheen een laag löss, hetgeen uitermate geschikt is voor het verbouwen van druiven.

Bovenop de Louwberg, een van de meest pittoreske plekken in de regio Limburg, vind je het uitzonderlijke landgoed Apostelhoeve, dat de oudste in Limburg en een van de grootste wijnboerderijen in Nederland herbergt. Met 20 hectare vruchtbare wijngaarden is de Apostelhoeve een waardevolle schatkamer van zorgvuldig gearomatiseerde wijnen geproduceerd van vijf verschillende druivensoorten, waaronder Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling, Pinot Gris, en – vanaf 2020 – de aromatische Viognier.

De Apostelhoeve heeft zorgvuldig een reputatie opgebouwd als leverancier van topkwaliteit wijnen en wordt algemeen beschouwd als een van de kroonjuwelen van de Nederlandse wijnindustrie. Als je op zoek bent naar een onvergetelijke wijnproeverij-ervaring in een charmante omgeving, met een rijke geschiedenis en een onverslaanbare selectie van ambachtelijke wijnen, is het uitzonderlijke landgoed Apostelhoeve zeker een bezoek waard.

Op het moment leveren deze druivensoorten zes mooie, droge, witte wijnen: de Müller-ThurgauAuxerroisApostelhoeve Cuvée XIIRieslingPinot Gris en Pinot Gris Barriques. Daarnaast maakt de Apostelhoeve ook twee prachtige mousserende wijnen: de Riesling Brut en de Apostelhoeve Cuvée XII Brut.